Любомир Павлов: Венелина Гочева е замесена в корупционни схеми

  • 10 януари 2012 19:19

  • 2185
  • 0
Любомир Павлов: Венелина Гочева е замесена в корупционни схеми
©

“С Венелина Гочева има проблеми. Нещо за корупция се говори”.

Тази реплики си разменят управителят на “Медийна група България холдинг” Любомир Павлов и бившият главен редактор на в. “Труд” Тошо Тошев. Последният цитира разговора в последната си книга “Лъжата. Бойко, Георги и разни негодници”.

Цитираният разговор е от 14 декември 2010 г., когато Любомир Павлов, Огнян Донев, Христо Грозев, Карл Хабсбург и Даниел Рутц закупиха медийния бизнес на германския концерн WAZ в България – вестниците “Труд”, “24 часа” и “168 часа”.

“С вас, пък и с вестника, нямаме никакви проблеми, подчертава Христо Грозев, след като Донев вече е разказал как точно през тази сутрин, 14 декември 2010 г. ВАЦ е вдигнал белия си байрак, платени са му съответните милиони евро (говори се около 45, в края на март и по друг повод Любо ще си признае за 40) конкуренцията била нахално – безмилостна, но тя не знаел с кого се захваща. Все пак намира начин да подчертае, шефът на “Софарма”, съсобственикът ми Огнян Донев, той е българският човек, който е измислил борсовата игра и е, казвали някои, най-големият икономически спец”, пише още Тошо Тошев в “Лъжата”.

След това той разказва, че в началото на следващата 2011 г., въпреки, че новите собственици са обещали да не сменят главните редактори на “Труд” и “24 часа”, Любомир Павлов и Огнян Донев решават все пак да ги сменят. “..Искаме да започнем с главните редактори..Става дума за теб и Венелина” казва Донев, цитиран от Тошев. “Следват 6 часа, които трудно могат да са разкажат. Първо защото те не бяха готови за тях, не знаеха откъде да подхванат и как да я карат. Второ, защото и аз, особено аз, съвсем не се бях подготвил. И затова още в началото казвам нещо глупаво до съвършенство: ”Е, добре де, но нали казахте, че няма да сменяте главни редактори?”

Това, че сме обещали, не може, разбира се, да бъде причина да не го направим”, отвръща му Христо Грозев.

Според вътрешните правила на работа в концерна ВАЦ, собствениците бяха предоставили пълна свобода на главните редактори на “Труд”, “24 часа” и “168 часа” при определянето на редакционната политика на изданията. Германците се интересуваха от приходите от продажби и реклама, тъй като не бяха запознати със схемата на функциониране на родните медии. Свободата при определянето на темите във вестниците превърна Тошев и Гочева в едва ли не издатели и те не пропускаха възможност да се възползват от предоставените им права при политическите игри, интриги и черен пиар, които заливаха страниците на вестниците повече от десетилетие.

Запознати с отношенията между бившите главни редактори на вестниците на ВАЦ коментират, че цитираната реплика на Тошев за “корупцията около Венелина” е резултат от влошените им отношения през последните месеци. На последното заседание на Съюза на издателите, Венелина Гочева отказа до подкрепи Тошев и гласува за избирането на Любомир Павлов за шеф на организацията.

В момента Гочева е вицепрезидент на издателския борд на “Медийна група България холдинг” с ресор “Маркетинг и реклама”.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2185 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини