Валери Симеонов: Във фирмите ми работят няколко десетки представители на циганския етнос

Архив
share

Самият факт, че толкова време българското Народно събрание разглежда по най-отговорен начин този въпрос за първи път в новата си история, е показателно, че има единомислие по въпроса за интеграцията на циганския етнос в българското общество. Това е добър знак и дава надежда и оптимизъм. Това заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов.

Думите му прозвучаха преди гласуването на Административния мониторингов доклад за 2016 г. по изпълнението на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012-2020).

„Ще се опитам да направя едно обобщение в духа на темата, като започна от частното към общото. В частен план беше внушено, че в мое лице може да се направи сравнение с лисицата, която трябва да пази курника и грешният човек, който да решава етническите проблеми, даже и един от палачите на цяла общност. Нужно е да поясня, че в тази зала надали има някой, който да е извършил толкова практически действия за приобщаване на циганския етнос, колкото въпросната лисица, палач и не знам какъв”, заяви Симеонов.

„Доказателства – в качеството си на съсобственик на редица фирми мога да кажа, че в тях работят няколко десетки представители на циганския етнос. Плащат си данъците, осигуровки, гледат си децата и ги образоват”, подчерта Симеонов.

В редиците на НФСБ има немалко роми, между които и такива, заемащи постове на секретари, председатели и координатори. „Същността не е в това дали този доклад е добър или лош. Всъщност няма и особено значение дали ще гласувате „за” или „против”, но той представлява сбор на отделните министерства какво са направили по определената програма”, посочи Валери Симеонов.

От думите му стана ясно още, че среща готовност за разглеждане и решаване на проблемите в лицето на министрите в сегашното правителство.


 

Водещи новини

Още новини