Йотова: Радев и Борисов са много различни, но работят България да изглежда добре отвън (видео)

share

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов са много различни, но това, което забелзвам в този мандат е огромното желание страната ни да изглежда добре навън. Засилените дипломатически совалки на двамата през последните дни са именно в тази посока.

Това каза в предаването „Тази неделя” по БТВ вицепрезидентът Илияна Йотова. „Не изглеждаме добре навън и продължаваме да не изглеждаме добре – с този механизъм, който ни наблюдава 10 г. за корупция, за съдебната реформа. Отдавна съм казала, че този механизъм е неработещ”, посочи тя. Евромониторингът беше наложен като условие България и Румъния да влязат в ЕС преди да са напълно готови за членство. Северната ни съседка, в която високопоставени политици станаха клиенти на Темида, върви към премахване на проверките, докато за нас критичните евродоклади продължават и в тях се очертават политическите зависимости в съдебната система. В същото време голяма част от политиците, някои съдии и прокурори в един глас искат мониторингът да бъде премахнат.

Йотова се обяви против създаването на нов антикорупционен орган: „Това, че се създава всеки път нова структура, не означава, че сме повишили ефективността. Трябва да се сложи ред в давността на делата, предписанията и наказанията да се изпълняват – не толкова организационна, колкото съдържателна реформа”. Въпреки това тя посочи, че работи много добре с правосъдния министър Цецка Цачева по области като българското гражданство и помилванията.

Йотова се изказа ласкаво за новия кандидат за българския еврокомисар Мария Габриел. Наричайки я само по малко име, тя беше категорична, че „дигиталният” ресор в ЕК не е маловажен. „През 2014 г., когато се формираше Европейската комисия, един от първите приоритети на Юнкер беше цифровият пазар”, подчерта вицепрезидентът. По думите й Габриел има тежка задача – да довърши започнатото от Гюнтер Йотингер, да предложи своя визия и да работи в синхрон с други двама еврокомисари, но ще се справи. „Познавайки работата на Мария, смятам, че няма да забрави страната си, както правеха предишните еврокомисари”, подчерта Йотова.

Водещи новини

Още новини