Радев: България може да помогне на Босна и Херциговина за ЕС (видео)

share

Президентът Румен Радев направи съвместно изявление с председателстващия Председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич, след срещата им на Дондуков 2.

Обсъдихме предизвикателствата пред сигурноста. Най-ефективният подход за справяне с тези презикателства това е интеграцията, каза Радев.
По думите му в глобален план са потвърдили необходимостта за члеството на Босна и Херцегови в ЕС и НАТО. България може да помогне много по време на председателството си, заяви държавният глава.

По думите му двамата са обсидили и това, че линиите на комуникациите не може да се разиват само оттук на север. Инфраструктурата между Балканските държави трябва да бъде подобрена.

Той посочи, че стокообменът за миналата година между България и Босна и Херцеговина възлиза на 223 милиона, но имаме потенциал за по задълбжобчено икономическо сътрудничество.

С България сътрудничим добре, нямаме нито един проблем, каза от своя страна Младен Иванич.

Онова, което очаква Босна и Херцеговина е приближаването й към ЕС. Ние не сме кандидат, въпреки че желаем да бъдем. До края на тази година Босна и Херцегоива ще попълни въпросните  на ЕС. Надявам се България да ни помогне да получим статут на кандидат-членка, заяви Иванич.
Състоянието в Босна и Херцеговина е много по-добро отколкото се смята, заяви той.
 

Водещи новини

Още новини