Меглена Кунева: Влизането в Шенген трябва да бъде политически приоритет

Булфото (Архив)
share

Влизането на България в Шенген трябва да бъде политически приоритет и ще покаже, че държавата ни функционира добре, заяви на форума „Европа отново на път“ Меглена Кунева, председател на „Движение България на гражданите“.

"България има възможност по време на председателството на Съвета на Европейския съюз да влияе сериозно върху политиката на Съюза и имаме шансът да покажем, че можем да предлагаме решения, каза още Кунева. Трябва да сме наясно, че националните ни приоритети трябва да са обвързани с това, което искаме да постигнем не за себе си, а за ЕС. Националният консенсус за развитието на България и Европейския съюз е важно и този форум не бива да остава единствен", добави тя.

"Ако си изясним как ние българите виждаме Европа, означава че даваме шанс на ЕС. За мен Европейският съюз е единствената форма на живот - за нас като държава, така и за всеки един българин. Това е единственият съюз, който е създаден с цел мир. Изключително е, че можем да председателстваме точно този съюз и да, той може да бъде по-добър и по-динамичен", каза още Кунева.

Тя беше категорична, че при кохезинната политика трябва да се говори не само за икономическо или социално изравняване, а за изравняване на качеството на образованието и възможностите в държавите от ЕС.

Водещи новини

Още новини