Кунева: ЕС никога не е губил интерес от присъединяването ни към Шенген

  • 05 декември 2022 13:16

  • 283
  • 3
Кунева: ЕС никога не е губил интерес от присъединяването ни към Шенген
© Bulphoto/архив
Слушай новината Слушай новината

"Европейската комисия и Европейският парламент представляват общностния интерес на Европейския съюз. Тези две институции казват, че е в интерес на ЕС България да се присъедини към Шенгенското пространство. Обаче ЕС функционира не само през общностния си интерес, но и като междуправителствено цяло, каквото е Съветът. Фактът, че имаме подкрепата на ЕК и ЕП е добър, но е недостатъчно условие". 

Това каза пред БНР Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22. Тя беше главен преговарящ на България с Европейския съюз в две български правителства в периода 2001-2007 г. По нейно време страната ни влезе в Съюза. Кунева е и първият български еврокомисар. 

И допълни, че от момента, в който мониторингът за правосъдие и вътрешен ред е започнал да става отправна точка за Шенген, са започнали истинските политически трудности. 

"Обвързването на механизма за мониторинг с влизането в Шенген беше решение, което България не можа да предотврати. До 2010 година като комисар се опитвах да разделя тези два процеса. Моето вътрешно убеждение е, че ние можем много по-бързо да се променим, когато сме вътре в една система, когато сме присъединени. Това трябва да бъде отправната точка сега, когато се опитваме да убедим страните, които не са съгласни да бъдем част от Шенген". 

В предаването "12+3" Кунева посочи аргумент, който българската държава трябва да използва

"Това, че имаме механизъм за върховенството на закона. Възможността през това да се оказва натиск на правителствата в България да се реформират - съществува... ЕС никога не е губил интерес от присъединяването на България към Шенген". 

Донев: Не сме се отказали от Шенген, аргументите на Нидерландия са неубедителни

По думите й от геополитическа гледна точка България да не се приеме в Шенген не е добра идея и това трябва да бъде настойчиво обяснено с поемане на ангажименти от българска страна - какво правим. 

"Шенген е лакмус, включително и за еврозоната. Много е важно за нас икономически. Ако не влезем в еврозоната, а Румъния е вътре, това ще натисне нашата икономика. Българските политици са на ход". 

Последвайте канала на

Десислава Станева
283 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.05 | 22:25

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 22 години съм) Секс модел съм) Обикновено продавам моите XXX снимки. Днес можете да ги видите безплатно. Ето връзката ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

2022.12.05 | 13:42

2
Дрън , дрън ! Вредна , куха , празнодумка Кунева ! Боклук !

2022.12.05 | 13:24

1
и тая скумрия пръмовата се появи и сега отивам за нов комп. че тоя се размириса на дърта мастия - маман.

Добави коментар

Водещи новини