Мария Габриел е българската номинация за еврокомисар (видео)

share

Мария Габриел е българската номинация за еврокомисар.

Решението бе съобщено от външния министър Екатерина Захариева, след края на правителственото заседание.

За да стане еврокомисар, Мария Габриел трябва да премине процедура по изслушване в Европейския парламент.

Габриел е евродепутат от Европейската народна партия.

България няма свой представител в ЕК от началото на 2017 г. Тогава Кристалина Георгиева подаде оставка като вицепрезидент и еврокомисар по бюджета в Европейската комисия, за да поеме поста изпълнителен директор на Световната банка. Ресорът на Георгиева в ЕК беше „Бюджет и човешки ресурси”.

Министър-председателят Бойко Борисов информира председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за решението на правителството да издигне кандидатурата на Мария Габриел за член на ЕК от България, съобщиха от МС.

В писмо до Юнкер Борисов припомня, че темата е обсъдена между двамата в телефонен разговор в петък. „С радост мога да Ви съобщя, че днес – още на първото си заседание, българското правителство взе решение да номинира за този пост Мария Габриел. Благодарение на нейните професионални качества и дългогодишен опит в Европейския парламент съм убеден, че Мария Габриел ще има важен и стойностен принос към работата на Комисията”, посочва министър-председателят.

Той изразява очакване да обсъди възможно най-скоро с председателя на ЕК номинацията и да получи неговото съгласие, както предвижда Договорът за ЕС.

"Какъвто и ресор да получа, водещ приоритет за мен остава защита на България и европейските граждани", каза на брифинг след края на правителственото заседание предложената за български еврокомисар Мария Габриел. Габриел уточни, че за нея приоритетът е един - обединението гради бъдещето, а България е обединител. По думите й по този начин България ще отстоява каузата европейски ценности и ЕС, която да е полезна на гражданите във всекидневния им живот.

От своя страна вицепрмиерът и външен министър Екатерина Захариева посочи, че ЕК няма как да посочи, на която и да е държава кой кандидат да предложи. По думите й единственото условие на Комисията е било кандидатът да е жена. „Убедена съм, че правителството излъчи най-силната кандидатура, която ще получи достоен ресор. Ангажиментът на премиера Борисов към Юнкер беше това да се случи възможно най-скоро и това се случи още на първото заседание на правителството“, каза още Екатерина Захариева.

Манфред Вебер, председател на Групата на ЕНП в ЕП, заяви, че България днес представя много, много добър кандидат за следващ комисар. "Мария Габриел е много опитен колега в европейската сфера", заяви Вебер. "Връзката й с България е наистина много силна. Знам това, защото съм го видял много пъти, бил съм там. Тя познава проблемите на България. Млада е и е жена! Имаме нужда от идеите на младите жени за бъдещето на Европа. Ето защо наистина поздравявам Бойко Борисов и неговото правителство да представят Мария Габриел за следващ комисар. Тя ще свърши страхотна работа!", каза още Вебер.

Водещи новини

Още новини