Фандъкова: Няма пряка опасност за София

Novini.bg
share

Съжалявам, че отново има тежък инцидент. Виждаме, че никой не е застрахован. По информация на полицията няма пряка опасност за София. Въпреки това се предприемат всички необходими мерки за осигуряване на сигурността на гражданите. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в предаването "Още от деня" по БНТ.

Тя призна, че всички големи градове са изправени пред предизвикателството с качеството на въздуха. "Справянето с този проблем изисква помощта на всички институции и на гражданите. В последните години намалихме замърсяването на столицата, остава само борбата с фините прахови частици. Беше разработена програма за справяне с този проблем. Основни причинители са трафикът и отоплението с твърдо гориво", каза Фандъкова. "Имаме договореност с БАН за изготвяне на система за ранно предупреждение при силно замърсяване. Мерките са ограничение на автомобилите в тези зони, засилване на градския транспорт. Това се прави и в други европейски страни. Затова изграждаме и с бързи темпове и метрото в столицата. Този вид транспорт намали с 75 000 тона годишно вредни емисии. Все още сме далеч от желаното, затова е необходимо и хората да бъдат информирани", подчерта Фандъкова.

На въпрос дали билетчето за градския транспорт ще се увеличи, кметът на столицата каза: "Не се предвижда увеличение. Но СОС ще се съобрази с решението на съда за намаляване на цената".

"За нас е важно инвестициите във ВиК мрежите да се увеличат. Изискали сме програма от концесионера за намаляване на загубите си по мрежата", каза тя по отношение на поскъпването на водата в столицата.

Водещи новини

Още новини