Цветанов: Радев управлява ръчно служебното правителство

БТВ
share

Българското правителство трябваше да има реакция за въздушните удари на САЩ в Сирия, подобна на развитите демокрации в света. Тези удари бяха ответна реакция на химическата атака, извършена от силите на Башар Асад. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Липсата на реакция означава, че страната ни не се намира в добра кондиция, за да може да реагира адекватно по тези теми, добави той.

Той коментира и днешното нападение в центъра на Стокхолм, където камион се вряза в пешеходци, като заяви, че няма страна, която да е застрахована от терористични атаки. Правят се необходимите законови промени, за да се реагира адекватно, посочи Цветанов.

Той каза, че преговорите за съставяне на правителство с "Обединените патриоти" вече са в работна фаза. Днес дискутирахме основни акценти от управленската програма. Утре "Обединените патриоти" трябва да ни предоставят редактирания текст на управленската програма. Разговорите бяха много конструктивни, говорихме основно за секторни политики, уточни зам.-председателят на ГЕРБ.

По думите му към настоящия момент няма съгласие за минимална пенсия 300 лв., каквото е искането на Патриотите. Вече и те са наясно, че това нещо е невъзможно. Много е важно да инвестираме в бъдещето, заяви Цветанов.

По думите му, мажоритарната система няма да е проблем за коалицията.

Към настоящия момент темата за структурния и персонален състав на бъдещия кабинет не е дискутирана. Тази тема остава на заден план, докато не се постигне съгласие по секторните политики и не се реши окончателно въпросът с минималната пенсия, категоричен е Цветанов.

Убеден съм, че ще има кабинет. Надявам се той да е факт в началото на май. Коалицията ще бъде двустранна. Това е най-добрият вариант, за да се знае ясно персоналната отговорност. Ще направим и среща с парламентарната група на "Воля", за да търсим подкрепа в център-дясно, каза зам.-председателят на ГЕРБ.

По думите му служебното правителство е възстановило модела на управление от времето на Станишев. Настояваме за максимално бързо съставяне на правителство. От всички действия на служебния кабинет разбрахме, че той се управлява ръчно от президента Радев. Вижда се, че Герджиков не може да координира действията на служебните министри, тъй като те изпълняват разпореждания на президента Радев. Досега не сме имали президент, който за толкова кратко време да допусне толкова много грешки – като например позицията му за СЕТА и отмяната на постановлението за интеграция на бежанците, заяви още Цветан Цветанов.

Водещи новини

Още новини