Разминаванията в състава на храни от едни и същи производители в различните държави в Европейския съюз са недопустими. Оказва се, че една и съща марка хляб в Германия е по-качествен, отколкото в Чехия. Това заявява евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки във връзка с резултатите от изследванията на храните, направени по време на словашкото председателство на Съвета на Европа.
В началото на март т.г. Джамбазки отправи питане до Европейската комисия относно защитата на потребителите. Той настоява ЕК да обясни как възнамерява да се справи с драстичните разлики в състава на храните и как ще гарантира правата и здравето на потребителите в Съюза. В питането си Джамбазки посочва част от регистрираните разлики.
Опредена газирана напитка, продавана в немски магазин, е подсладена само със захар, а в Чехия - със сироп от глюкоза и изкуствени подсладители, като аспартам и ацесулфам. Масово разпространен студен чай в Чехия има повече изкуствени подсладители и 40% по-малко екстракт спрямо немската версия на този продукт.
Верига хранителни магазини предлага на немския потребител пълнозърнест хляб с 59% съдържание на пълнозърнесто брашно, а на чешкия - с около 19%. По повод притеснителните резултати и отбелязвания на 15 март Световен ден на потребителя Ангел Джамбазки декларира, че ще работи на европейско ниво за равен достъп до качествени храни на всички потребители в ЕС.
Това не е първият случай, в който Джамбазки поставя въпроса за състава на консумираните от европейците храни. През януари той се обърна към ЕК и по повод използване на глицидилови естери на мастните киселини, открити в палмовите масла и палмовите мазнини, за които има доказателства, че са генотоксични и канцерогенни.
Според Джамбазки е нужно приемането на регулаторни мерки за ограничаване на наличието на рискови съединения с оглед на защитата на човешкото здраве.