Иван Костов: В политиката ни е пълно със страхливци

БТВ
share

Мерките на Тръмп за ограничаване на имиграцията са насочени към защита на сигурността на американските граждани. Това е неоконсерватизъм, какъвто се наблюдава и в страните от Източния блок. У нас например първи направихме ограда по границата. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ бившият премиер и лидер на СДС Иван Костов.

Тръмп не трябва да става оправдание за една слаба българска политика. Той очевидно извежда интересите на американците на първо място. Българските политици трябва да гледат българските интереси, посочи Костов.

Не подкрепям пълната безпомощност на неолиберализма пред днешните предизвикателства пред света. Тази политика трябва да се промени. Статуквото в България е неприемливо за огромна част от хората. Политическата система, която в момента функционира у нас и в Европа, не удовлетворява хората. Аз обаче не подкрепям референдума. Референдумът може да доведе тоталитарна държава в България, както авторитарен режим ще бъде наложен в Турция чрез референдум. Това не е демокрация. В дълбочината си това са изключително тежки, много сериозни въпроси, а не шоу, коментира бившият премиер.

Институции без доверие не могат да правят реформи. Хората не искат да продължава безпомощността на българските институции. Искат те да бъдат реформирани и корупцията в тях да бъде премахната, добави той.

Освен президента Плевнелиев не съм чул нито един български политик да защити евроатлантическите ни ценности, принципи и политики, а от това зависи толкова много. Всички мълчат – в политиката ни има много страхливи хора, пълно е с "мъртви души", каза още Иван Костов.

Водещи новини

Още новини