Софиянски: Не само служебното - всяко правителство трябва да е в услуга на гражданите

Канал 3
share

Служебният премиер Огнян Герджиков беше много коректен в изказването си вчера, но не само служебното, а всяко правителство трябва да е в услуга на гражданите. Това каза в предаването "Офанизива" по Канал 3 бившият служебен премиер Стефан Софиянски.

Една от грешките на бившето правителство беше, че имаше самочувствието, че то дава. А принципът на управление е съвсем друг – ти не даваш, а обслужваш определени процеси. Хората работят, дават парите си чрез данъци, те влизат в държавния бюджет, а правителството е това, което трябва да обслужи хората, разпределяйки правилно тези пари, посочи Софиянски.

По думите му, подходът на президента Румен Радев при съставянето на служебното правителство е изключителен правилен – неполитически и балансиран. Той е потърсил хора с биография в ресора, за който поемат отговорност. За министър-председател избра една безспорна фигура, с биография в българския политически живот, коментира бившият служебен премиер. Това е първото свястно правителство от 2007 г. насам, което носи някаква надежда, добави Стефан Софиянски.

Той очаква обединение на БСП и ГЕРБ. Това е естественият път за тези партии, за да оцелеят, а това е лоша прогноза за България. Очаквам това обединение да изпрати като еврокомисар бившия премиер Сергей Станишев, заяви бившият служебен премиер.

Водещи новини

Още новини