Плевнелиев: Няма да съставям служебен кабинет, отстъпвам това право на Румен Радев (видео)

Булфото
share

Никога не съм си позволил да сглобя някаква странна коалиция. Аз нося отговорност за всеки един гражданин и за Бъдещето на България.

Това каза в специално обръщение към нацията президентът Росен Плевнелиев. Наслушах се на всякакви анализи дали има криза или не. Няма кой да обясни на чуждестранните инвеститори, че в България ще се сменят две служебни правителства за два месеца. Няма кой да обясни на българския народ, че ще имаме два служебни кабинета, избори за парламент и най-вероятно още едни такива. Ясно е, че политическата криза стана и палрманетарна. Аз се опитах по всички възможни начини да избегна това. Предложих да направим общо служебно правителство с президента Румен Радев. Предложих дори да назнача служебното правителство на новизбраният президент, защото не исках да има две такива, а и той ясно заяви, че е готов с такова. Трябва да има плавен преход от сегашното правителство към служебното. Две служебни правителства няма да се добре за България и то в този момент на бедствия и кризи по целия свят, каза още Плевнелиев.

Аз съм отговорен човек. Искам да гарантирам институционалната стабилност на държавата. Властта никога не е била моя цел. Назначил съм две служебни правителства. Не се страхувам, но няма да назнача трето. С две служебни правителства ще станем за смях пред света. Отстъпвам моето право на ген. Радев да назначи служебното правителство. По тази начин няма да изпратим грешен знак към нацията и към света, че всеки е воевода и се бори за власт. Моето решение е най-добрия начин да гарантираме стабилност и приемственост. За да няма спекулации, че искам да удължа живота на сегашното правителство заявявам: Готов съм по всяко време да разпиша акта за назначаване на правителството съставено от Румен Радев. Отиваме на избори и те ще бъдат подготвени от него. Пожелавам му успех, завърши президентът.

Водещи новини

Още новини