Пламен Орешарски не е склонен да участва в служебен кабинет

Булфото (архив)
share

Пламен Орешарски коментира евентуалното му заставане на поста служебен финансов министър или служебен премиер като хипотези. Той пред БТВ обаче каза, че не е склонен на подобни краткосрочни действия.

В студиото бившият премиер посочи още, че не знае да е имало сделка между БСП и ДПС за подкрепа на Радев на балотажа, но това са партийни дела. Той самият сподели, че е пуснал бюлетина за Румен Радев. След изборите Орешарски е говорил с председателя на ДПС - Мустафа Карадайъ и му е благодарил за подкрепата.

Орешарски упрекна депутатите, че не си понижиха партийната субсидия след категоричните резултати от референдума. Според него 11 лв. са много, а с 5 или 6 лв. е по-добре.

Оценката му за втория кабинет на Бойко Борисов е както за първия – слаб. „Иван Костов преструктурира икономиката, Симеон Сакскобургготски договори членството в ЕС, а при Борисов – преживяхме някак си”, каза той.

По повод учредяването на лагера в Харманли финансистът каза, че решението за него е през 2012 г., когато Борисов е решил там да се построи. „Това, че моят кабинет е изпълнил решенията, лошо или добро е, трябва ли да има приемственост”, коментира той. По думите му не може приемателен център да бъде от затворен тип.

По повод потвърдения кредитен рейтинг на България Орешарски посочи, че това значи, че нищо не се е променило. „Фактът че рейтинга се потвърждава значи, че нищо не се е променило. Независимо дали е добър или лош. Рейтингът не е много добър, в горния клас е, но е спекулативен. Следващите кабинети трябва да имат задачата да влезем отново в инвестиционния клас”, заяви той.

Повишаването на пенсията според Орешарски е възможна, но с малко. 300 лв. по думите му е висок шок и ще преструктурира всички други разходи. Съгласен съм с премиера, че това е популизъм, каза още той.

Водещи новини

Още новини