Росен Плевнелиев: Важните реформи трябва да се дебатират

share

Кризата се задълбочава, тенденциите са глобално недобри и последните данни индикират категорично втора рецесия в Европа.

Това каза в предаването „Годината” на Дарик новоизбраният президент на Република България Росен Плевнелиев и подчерта, че светът навлезе в най-тежката криза в първите 20 години на 21-ви век, което означава поне две-три тежки години.

Плевнелиев беше обявен за политик на годината в традиционната класация на Дарик радио.

Бъдещият държавен глава призна, че най-тежкият период през 2011 г. за него били изборите, защото опознал механизма на провеждане на вот - не по европейски маниер, с манипулации.

На въпрос защо преди изборите правителството не е обявило идеята за пенсионната реформа, Росен Плевнелиев поясни, че е поставил въпроса с реформите по време на кандидат-президентската кампания, че е имал срещи и е провел дебати. Той уточни, че, ако реформата не бъде реализирана, то след 2016 г. системата ще фалира, затова са необходими устойчиви и дългосрочни модели. Според Плевнелиев по темата е липсвал дебат в парламента, в обществен формат.

Новоизбраният президент обясни, че в момента 60% от парите за изплащане на пенсии идват от други пера и ако се продължи без промяна, то през 2016 г. България ще стигне до там, че да плаща пенсиите на кредит, нещо, което вече доведе Гърция до фалит. "Важните реформи трябва да се дебатират", категоричен беше Плевнелиев.

Помолен за коментар по темата за отказа на правителството да направи реформа в здравеопазването през следващите 2 години, Росен Плевнелиев заяви, че след встъпването си в длъжност, ще работи за това реформата да бъде подложена на дебат и да стартира. Той отново подчерта, че не бива да се отлага въвеждането на електронната здравна карта и че ефективността на Спешната помощ трябва да бъде засилена. "Трябва интегриран подход - през 2012 г. трябва да се уточни какво се прави през 2020 г.", каза още Плевнелиев.

Водещи новини

Още новини