Поредна порция скандали в НС, депутатите отмениха дългата си ваканция (обновена+видео+снимки)

Булфото
share

Ще гласуваме за отмяна на ваканцията, която вие гласувахте - от 12 октомври до 16 ноември. С вашето дребно хитруване няма да ги подлъжете.

Това каза от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, по време на днешното извънредно заседание на НС. Недопустимо е изпълнителната власт да дава нареждания на законодателната. На всички е ясно, че единствено предсрочните парламентарни ще решат проблемите и ще донесат едно хомогенно ново управление, което да замени тази коалиция, категоричен беше той. Недопустимо е председател на Парламентарна група да прави открита и явна политическа агитация. В закона ясно е записано, че това подлежи на глоба, допълни го Четин Казак.

Повод за тези думи стана изказване на Цветан Цветанов, в което той обяви, че опозицията иска да има пленарни заседания, за да може да води предизборни битки. Ние ще направим предложение ваканцията на депутатите да бъде една седмица, но трябва да ви е ясно, че българският народ подкрепя правителството. ГЕРБ е единствената партия, която се среща с хората и на предстоящите избори съм убеден, че някои от вашата група, ваши общински съветници и кметове ще гласуват с номер 17, защото това е печелившото, обяви Цветанов.

Всичките изказвания бяха съпроведени от непрестанни подвиквания и опити за прекъсване на изказващите се. Председателстващият заседанието Димитър Главчев направи над 10 опита да укроти народните представители, но всичките бяха безуспешни. Още не сме започнали работа, а аз ще обявя почивка, ако няма ред в залата, заплаши той.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт също успя да разгорещи страстите. Г-н Главчев, да почнем да работим, а не да се занимаваме с предизборни битки. Не може някой да седи на парламентарната банка и да тропа като горила по нея. Това е недопустимо, заяви Байрактаров, а Димитър Главчев му направи забележка за обида на народен представител.

Към общия тон се присъедини и Таско Ерменков от БСП. Премиерът дойде в петък и ви наби канчетата, за да приемете поредната порция спуснати ви отгоре закони. Вашето поведение днес ще доведе до падането ви утре, заключи соцдепутатът.

След продължилите близо час и половина разгорещени дебати депутатите все пак гласуваха решение за отмяна на ваканцията си, която трябваше да продължи до 4 ноември. Гласуваха 187 народни избраници, "за" бяха 177, "против" нямаше, а 10 се въздържаха. 

Веднага след това Цветан Цветанов направи предложение от името на ГЕРБ НС да не провежда пленарни заседания за времето от 2 до 4 ноември и за това време народните представители да не ползват служебен транспорт с изключение на дните, в които са участвали на заседание в парламентарни комисии. Така действително ще се спрат всякакви спекулации, заяви той. "За" предложението гласуваха 113 народни представители, "против" бяха 45, а "въздържал се“ – 7. От опозицията отново скочиха на това гласуване, като се аргументираха, че в дневния ред не е имало такава точка.

Водещи новини

Още новини