Борисов: Трябва да си понесем отговорността за бежанците (видео)

share

Тези, които бягат от война, особено там където има намеса и на страните от Европа и НАТО, сме длъжни да си понесем отговорността и да приемаме такива хора. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в обръщение към ЕНП Жени, които провеждат в София конгрес "Миграция и интеграция: влиянието върху жените".

В Сирия има милиони убити, инфраструктурата е смазана. Независимо от постовете, които заемате, всяка от вас вечер се прибира в дома си, при децата си. Представете си майките в тези държави – там много жилища, болници и детски градини са разрушени. Ако сте на мястото на тези майки, няма ли да потърсите по-добро място за децата си, заяви Борисов.

Затова съвсем добронамерено казах, че всяка нация има нужда от майка, защото майчинският инстинкт е най-силен. Цялата дипломация на Европа трябва да се насочи натам, да се прекрати военният конфликт в Сирия. Европейският парламент има достатъчно механизми да повлияе на войната. Няма по-добро от мира и от общите действия. Европейските лидери десетилетия наред са изградили най-доброто място за живеене. Администрацията на ЕС има своите слабости, но някъде по-добро място за живот има ли? Това сте го изградили всички вие. Виждаме и София как се променя с помощта на европейските фондове. Някои въздишат за социализма. Защо не направиха метро, защо не направиха магистрали – има ли по-удобно за обикновения гражданин – а сме се хвърлили върху химически заводи и сме оказва, че най-мръсният въздух е в България и сме най-болната нация, посочи премиерът.

Той подчерта, че отдавна направеното от него предложение му за справяне с бежанската криза е било съвсем конкретно – затваряне на външните граници на Европейския съюз от Финландия до българо-гръцко-италианската граница. Остават само официалните пунктове – тогава тези хора ще са добре дошли, ще отделим от залъка си за тях, защото нашите ракети – на държави от ЕС, НАТО, Русия, Турция разрушиха градовете им, изнесохме демокрация, която разсипа тези държави, заяви Борисов.

Премиерът е категоричен, че преговорите между Европейския съюз и Турция за реадмисия на мигранти трябва да продължат.

Колкото по-бързо стъпим на истината, толкова по-добре. Почнем ли да замитаме проблемите под килима, другите ще ги видят, ще ни атакуват и ще паднем, завърши министър-председателят.

Водещи новини

Още новини