Плевнелиев: Хората не искат да живеят от днес за днес

Булфото
share

България има нужда от дългосрочна стратегия за развитие, каза избраният за президент Росен Плевнелиев при откриването на Шестата бизнес среща на бизнеса с правителството.

Хората искат да имат прогнозируем живот, те не искат да живеят от днес за днес, каза Плевнелиев. Хората в страната искат политиците да се обединят и да полагат усилия за националните приоритети, добави той.

Усилията и интересите на инвеститорите се насочват към стабилни държави, които имат кауза и план и са готови на тежки решения, посочи Плевнелиев. Сред приоритетите на избрания за президент Росен Плевнелиев са търсене на справедливост за хората чрез добре действаща съдебна система, подобряване на бизнес средата, развитие на електронното правителство, подобряване на инфраструктурата и
енергийната ефективността и либерализация, както и развитие на регионите и репутацията на България.

Росен Плевнелиев каза, че още от първия си ден в президентството ще зададе няколко приоритета, по които много бързо да се търси националното съгласие. На първо място – справедливост за гражданите – бърза, ефективна система на правораздаване, каза Плевнелиев, който заяви, че със сигурност на много места в страната има „Цар-Кировци”.

Вторият приоритет е рязко подобряване на бизнес средата. Не струва пари, длъжни сме да го направим, заяви той. Според новоизбрания президент - България може да бъде този център, в който инвеститорите да оставят „куфарчето с парите”. По думите му - инвеститорите вече насочват своето портфолио към държави, които имат дългосрочен план и са показали, че в тежки времена могат да вземат адекватни, нелеки решения. Правителството, президентът, ще работят за всеки лев инвестиции, защото те създават работни места, каза той.

На трето място – работещи институции – административна реформа и голямата тема за България и електронното правителство. През 2013-а година България може да даде електронни услуги на своите граждани, смята той.

Като четвърти приоритет Росен Плевнелиев посочи инфраструктура за модерна България.

Виж как човек се издига и приоритетите слизат надолу, пошегува се премиерът Бойко Борисов, който заяви, че е изненадан, че инфраструктурата не е на първо място.

Като пети приоритет Плевнелиев посочи - енергийна ефективност, енергийна независимост, енергийна либерализация. На шесто място – България на регионите.

Плевнелиев каза, че за него е много важна репутацията на България и това е седмият му приоритет. България може да направи много за своята репутация, да надгради успеха си, моженето си и да се бори за по-добра репутация, смята той.

Наука, образование и иновации – това е осмият приоритет според новоизбрания президент. На девето място – културното и духовно развитие на нацията. Десетият приоритет, който посочи Росен Плевнелиев, е двигатели на растежа. Трябва да подпомагаме индустриите, които са двигатели на растежа, заяви той. Според него българските бизнесмени и самата икономика се пренастрои към един много по-устойчив модел – експорт, а не харчене на пари на кредит.

Водещи новини

Още новини