Бойко Борисов: Първанов не трябваше да налага вето, а да ни похвали

Булфото
share

Премиерът Бойко Борисов разчита на мнозинството в парламента, за да отхвърли ветото, наложено от президента Георги Първанов върху пенсионната реформа, предаде БНР.

"Знаете, че той е човек на статуквото. Виждате, цяла Европа прави тези реформи, защото Европа не иска да е на две скорости, не иска да има бедни и богати, а иска да има слаби и силни. Искаме реформата да почне веднага, да даде резултати и след пет години, след четири – 2015 г. Така че не само, че не трябваше да има вето, трябваше да похвали правителството, че 2012 г. не само, че нямаме изгода от пенсионната реформа, а ще ни струва някъде от порядъка на 30 – 40 до 50 милиона. Обикновено в Европа се прави, след като фалират надолу. Ето за това считам, че не е прав, но това си е негово право", каза премиерът.

Според Борисов, това означава да изложиш пенсионните системи в следващите години на фалит. "Синдикатите, когато разговаряме, те много добре знаят за какво става въпрос и за частните пенсионни фондове и за всичко, което може да се случи, ако не предприемем тази мярка. Но, нали разбирате, на чужд гръб всеки може да се упражнява в момента", каза той.

Премиерът Бойко Борисов присъства на откриването на обновената детска градина „Звънче” в Ботевград.

Водещи новини

Още новини