Михаил Миков: Правителството отнема на хората придобити социални права

share

Промените в Кодекса за социалното осигуряване не са реформаторски, а са отнемане на придобити социални права.

Това каза на пресконференция във Видин народният представител от Коалиция за България Михаил Миков, предаде "Фокус". Започна процесът по увеличение на възрастта за пенсиониране, като се стига до абсурдната ситуация нужната възраст да е 67 години, което е нарушение на приетата Конвенция на Международната организация на труда. Увеличението на възрастта за пенсиониране далеч надминава средната продължителност на живот в страната, подчерта Миков.

Той каза, че средната възраст за пенсиониране в ЕС е 62 години за мъжете, и 58.5 за жените. Средната продължителност на живот за мъжете в Еропа е 76,4 години, а за жените - 82,4 години. В България средната продължителност на живота е 70,1 години при мъжете и съответно 77,2 г. "Възрастта от 67 години, която се въвежда за социална пенсия надхвърля с 2 години приетото в конвенцията от 50-те години на миналия век, която България ратифицира. Това ще бъде едно от основанията за атака пред Конституционния съд в тази част", каза Миков.

Според него определената възраст за пенсия звучи цинично, като се има предвид качеството на живот в България, и особено във Видин, където средната продължителност на живот е още по-ниска.

Водещи новини

Още новини