Номинират Кристалина Георгиева за ООН? Вижте позицията на Ирина Бокова!

Булфото/Архив
share

Няма официална позиция на правителството по повод медийните публикации, че кабинетът ще направи извънреден ход с номинацията на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. В общественото пространство се заговори, че дори Борисов вече набира подкрепа за еврокомисаря.

Пред БНР Снежана Маноилова, която е част от екипа на официалния кандидат Ирина Бокова, обясни пред БНР, че не е упълномощена да коментира темата. Отказ да вземе отношение по темата направи и говорителят на Европейската комисия Александър Винтерщайн също отказа да коментира темата.

За обрат в решението на правителството евентуално да издигне Георгиева вместо Бокова се заговори отново, след като вчера стана ясно, че Бокова остава на 5-а позиция след поредното изслушване в ООН.

Междувременно в официалната страница на Бокова във фейсбук Support Irina Bokova бе публикувано съобщение, в което се казва, че в последните дни се разпространява слухът, че премиерът Бойко Борисов е притискан от приятели на Кристалина Георгиева, показа проверка на Novini.bg

"Тези слухове влияят негативно върху гласуването на Съвета за сигурност за ООН, защото непоследователност и липса на държавническа позиция. Отделен е въпросът колко нелепо звучи да се говори, че Кристалина Георгиева може да бъде кандидат на ЕНП за генерален секретар на ООН. За генерален секретар не номинират партии, а държави", гласи поста.

"Ирина Бокова е единственият официален кандидат в състезанието за генерален секрертар на ООН, който на практика е систематично саботиран от конкурент от собствената си държава. Припомняме, че до този момент Кристалина Георгиева многократно е отговаряла уклончиво на въпроса дали има амбиции за поста", се казва още в съобщението на страницата Support Irina Bokova.

Водещи новини

Още новини