Реформаторите ще настояват Пенев да се върне на поста, ако се окаже невинен

Реформаторски блок
share

Реформаторският блок ще настоява Веселин Пенев да бъде възстановен на поста си, ако проверката докаже, че той е невинен. Това стана ясно от позицията на формацията във връзка със скандала с "Царските конюшни", след който областният управител на София си подаде оставката по настоване на премиера Бойко Борисов.

Ето и петте точки в декларацията на РБ по повод казуса:

1. Върховенството на закона и презумпцията за невинност са основните принципи в една правова държава, каквато вярваме, че е България. Припомняме, че основният принцип и на политическата декларация между РБ и ГЕРБ, и в програмата на правителството за съвместно управление е „запазването на върховенството на закона и утвърждаване на институции, работещи ефективно и прозрачно в интерес на гражданите“

2. Следвайки тези основополагащи принципи смятаме, че оставката на областния управител на София е морален жест от негова страна, но приемането й би трябвало да стане единствено след приключване на проверката на прокуратурата.

3. В тази връзка, не приемаме назначаването на нов титуляр, докато не станат ясни резултатите от проверката на прокуратурата и ако тя потвърди невинността на г-н Пенев, ще настояваме той да бъде възстановен на поста си.

4. Няма да допуснем да бъдем превърнати в пушечно месо в предизборната кампания на БСП, която очевидно се опитва да прикрие собственото си политическо безсилие, прилагайки принципа „Разделяй и владей!“ в управляващата коалиция.

5. Настояваме за незабавно обсъждане и приемане на антикорупционния закон на второ четене в Народното събрание, което ще гарантира бързо и ефективно справяне с корупцията на всички нива

Водещи новини

Още новини