Дончев: Газовият хъб "Балкан" не изключва нито един от вече съществуващите, планираните и

share

Европейският газов хъб „Балкан” е проектиран като обединяващ център на всички наши настоящи и бъдещи проекти и партньори. Това заяви вицепремиерът по еврофондовете и икономическа политика Томислав Дончев по време на инвеститорската кръгла маса за газов хъб „Балкан”, която се провежда край Варна.

„Много от вас знаят, че през последните 7 или 8 месеца работихме усърдно с екипа на Европейската комисия, специално с екипа на г-н Борхард, по изготвянето на концепцията за проекта. Заедно разгледахме абсолютно всички технически параметри. Идентифицираха се всички потенциални източници на газ за региона, за Югоизточна Европа. Разработихме всички възможни различни трасета за пренос и транзит. Разгледахме регулаторната, правната рамка, както и начертахме всички необходими стъпки, които трябва да се извървят за да може този проект да бъде успешен. Позволявам си да кажа, че това е най-интелигентния подход, който може да бъде следван при всички големи проекти оттук нататък”, каза още Томислав Дончев. Той определи днешната кръгла маса като изключително важна, тъй като тя ще постави началото на изцяло нов етап в работата.

„Идеята на европейския газов хъб „Балкан” е всеки един от вас да може да намери своя интерес за участие. Газовият хъб не изключва нито един от вече съществуващите проекти, както и тези, които са планирани, както и тези, които са в процеса на изграждане. Ние винаги сме считали, че съществува потенциал проектите в газовия сектор да бъдат взаимодопълващи се. Този хъб има за цел да насърчи и да бъде в полза на изграждането на всички проекти и тяхната взаимна свързаност. Защото само тогава можем да говорим за истинска диверсификация и сигурност на доставките”, подчерта още Томислав Дончев.

Водещи новини

Още новини