Първанов: Важно е доверието на Русия

Булфото
share

НАТО потвърди политиката на отворена врата за държавите от Западните Балкани. Това каза президентът Георги Първанов след среща с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

„В разговора потвърдихме политиката на отворена врата към Западните Балкани. За нас като съседи е много важно страни като Сърбия, Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина, да имат своето място в Алианса. Разбира се, и партньорството и евентуалното членство на всяка една от страните зависи от изпълнението на съответните критерии”, посочи президентът Първанов.


„Важно беше в разговора да се потвърди нашата роля - да бъдем един предсказуем, последователен съюзник на НАТО, участващ не само във формирането на стратегическите визии, но и в изпълнението на реалните мисии, както е например в Афганистан, за което ние получихме висока оценка на генералния секретар. Обсъдихме и някои от актуалните предизвикателства пред Алианса – преди всичко - военният конфликт в Либия, ролята и мястото на Алианса и, разбира се, потвърдихме готовността на България да подкрепя усилията на НАТО да намира изход от ситуацията”, каза още държавният глава.


Той посочи, като много важен въпроса за следвоенното развитие на Либия.


Президентът заяви, че е била коментирана темата за противоракетната отбрана и разбирането ни, че това трябва да бъде система, която гарантира сигурността на цялата европейска територия на Алианса в това число и на България.

„Смятаме за важно да се подобри доверието с Русия чрез активен диалог в рамките на формата НАТО – Русия, за да се разбере, че това не е идея, насочена срещу руската сигурност, напротив необходимо е да има една постоянна обмяна на данни, на информация, да се търси една максимална координация на двете системи”, заяви президентът Георги Първанов.


Той каза още, че визитата на генералния секретар е много важна, за да се види и прецени как започва реализацията на новата стратегическа концепция на НАТО, която е била приета в Лисабон и е била изработена с активното участие на самия генерален секретар Расмусен.

Водещи новини

Още новини