Плевнелиев: В края на другата година ще имаме своя Национален план за развитие

Булфото
share

“Програма 2020” ще има широк обществен дебат, тя ще интегрира регионалните приоритети и по този начин ще бъде възможно най-демократична.

Това каза в Пловдив след днешната среща с елита на региона във всички сфери новоизбраният президент Росен Плевнелиев. Той изтъкна, че е обещал България да има своята „Програма 2020” и два месеца преди да встъпи в длъжност вече работи по нея. Тази програма няма да бъде изпълнена просто от едно министерство и няма да бъде програмирана просто от някой консултант. Той е обещал също да работи за балансираното регионално развитие и за него Пловдив и Южен централен регион са от съществено значение, именно за това е поканил региона да има постоянно място в съветите към президентството за следващите пет години.

Росен Плевнелиев увери, че гласът на пловдивчани ще бъде чут и те ще познават националните дебати и приоритети, а държавата ще чува гласа им. Работейки за балансирано регионално развитие, той ще подпомага центровете за растеж на България – това са седемте града с население над 100 души, като предпоставка за развитие на шестте български региона и всяко населено място, включително и най-малкото селце, предаде "Фокус". "Защото не е нормално и не е балансирано такова регионално развитие, в което всички отиват до София за всичко. От тази гледна точка държавата ще полага целенасочени усилия и ще интегрира в Националната програма за развитие 2020 регионалните приоритети, за да може да се създадат качество на живот, работни места, икономическа перспектива, потенциал в регионите и по този начин да има балансирано регионално развитие. Обещах да отворя вратите на президентската институция за регионите и за гражданското общество, ето виждате, че и с тези дебати ние правим точно това", каза Плевнелиев.

Приоритетите на президентската институция ще бъдат зададени и от регионалните приоритети и оттам нататък те ще получат своята реализация. Програма 2020 е важна не само заради еврофондовете и тяхното коректно програмиране и управление от 2014 до 2020 година, но тя ще формира и българската външна политика. Тя ще формира и приоритетите на Народното събрание. Тя ще формира и българските реформи, които тепърва ще се случат. А това ще стане като се чуе гласът на регионите с подкрепата и президентството като платформа. Президентството задава дневния ред на институциите, каза Плевнелиев. Това той е казвал много пъти, когато беше в кандидат-президентската кампания, но сега вече ще се види изпълнено със съдържание.

"Регионалните приоритети, индустриални клъстери, индустрии, които трябва да се случат, регионални, но и национални инфраструктурни проекти, подобряване на бизнес средата, цели сектори на икономиката като туризъм, логистика, образованието, което трябва да бъде вързано през икономиката, външната политика, която трябва да бъде икономизирана, коректното управление на еврофондовете, това е, което обаче не трябва да става на парче. Всичките тези важни тези, които сте чували от мен и от нас вече намират своята конкретна реализация", каза Плевнелиев. На днешната среща в Пловдив не са били търсени конкретни проекти и конкретни решения, а е бил зададен дебатът. Договори са се за триетапност до края на март при изпълнението на програмата.

Той ще дойде отново в Пловдив през март, за да види докъде е стигнал местният дебат, за да намерят правилните приоритети за Пловдив и региона. "На втория етап - в периода от април до юни 2012 година в Президентството, в Министерски съвет ще бъдат националните дебати по приоритетите за 2014 – 2020 година и вече на третия етап - от юни-юли до края на 2012 година ще бъде защитена „Програма България 2020” както в Брюксел, така и в парламента, в парламентарните комисии, за да имаме нашия национален план за развитие", добави Росен Плевнелиев.

Водещи новини

Още новини