Порошенко: Никакви Брекзити няма да спрат Украйна към ЕС (видео)

Президентство
share

За първи път след 15 години президент на Украйна е на посещение в България“. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев по време на съвместната му пресконференция с Петро Порошенко, предаде репортер на novini.bg.

По думите му, България е съпричастна към страданията на украинския народ. „Най – доброто противопоставяне на агресията е приятелството. България и Украйна са добри приятели“, каза Плевнелиев.

Той заяви още, че е убеден, че Украйна работи за правата на малцинствата, като подчерта, че българската общност в Украйна е най – голямата.

Петро Порошенко от своя страна заяви, че са се разбрали, че България и Украйна ще работят заедно за развитието на жп връзка. „Обсъдихме опита на България и очакваме българските търговци да дойдат в Украйна. Те ще бъдат защитени от украинското законодателство“, заяви той.

Порошенко каза, че уважава твърдата подкрепа на България за суверенитета на Украйна.

На въпрос дали са обсъдили румънското предложение за обща флотилия, Росен Плевнелиев посочи ,че България търси своите гаранция в легитимния формат на НАТО. Всяка една инициатива, зад която ще застанем може да бъде само във формата на НАТО. „Да нямаме позиция не е опция, да замитаме проблемите не е опция, ние търсим своите гаранции в рамките на НАТО“, каза държавният ни глава.

„Никакви Брекзити няма да спрат Украйна към ЕС.“, каза още Порошенко. „Брекзит е изборът на народа на Великобритания, това е хвърлена ръкавица към ЕС, след която той ще стане по-силен. Украйна иска силна и обединена Европа, която да бъде солидарна“, заяви украинският президент.


Водещи новини

Още новини