Скандалите между ГЕРБ и БСП за европарите продължават трети ден

share

"И за секунда никой от БСП не се е извинявал на когото и да е. Всеки имаправо да задава въпроси и да получава отговори, не можем да си играем на емоции. Вчера аз лично питах в ЕК какво се случва, ще има ли корекции в проектите и каква ще бъде сумата, отнета на България. Хората се притесняват, че ако има серизони финансови катаклизми, ще стане тежко. От ЕК ми отговориха, че тече процедура в България, като изключва факта, че в момента е разплатено всичко и България не дължи пари. Размерът на финансовата корекция ще бъде известен тогава, когато приключат проверките".

Това заяви в ефира на Нова тв Илияна Йотова от БСП, като и тя намекна, че това, което казват от ГЕРБ е спекулация и лъжа относно скандала за спрени европари по Програмата за развитие на селските райони.

"Нека разясня, одити има по всички оперативни програми, които проверяват нивото на поръчките, качеството, а финансови корекции имаме постоянно. Нямаме 1 млрд. и 100 милиона, които да са спрени. Огромната част от средтвата са разплатени, остават няколко милиона. Така че твърдението на БСП няма почва. Дебатът е дали финансовата корекция да бъде 2 милиона или 4. България до момента има много финансови корекции, като повечето от тях са наложени 2013-2014 година. Темата за европейските пари е актуална в последно време и много лесна за злоупотреба, каквото правят БСП". Това каза вицепремиерът Томислав Дончев.

Илиана Йотова се защити като каза, че ако ЕК не одобри средствата, те ще останат за сметка на нашия бюджет и това, което е разпалтено до момента, е направено с нашите средства. От БСП имаме достатъчно информация и знаем къде е истинта. Разбирам, че сте нервен господин, Дончев, но не ни обвинявайте в писихически разтройства, защото аз в момента говоря с факти, не ме прекъсвайте. ЕК не вярва на доклада, който е направил разследващия орган", обясни Йотова.

Водещи новини

Още новини