Плевнелиев: Крим беше окупиран незаконно и това промени тотално средата на сигурност (видео)

Булфото (архив)
share

Румънският президент Клаус Йоханис е на официално посещение в България и се срещна с държавния глава Росен Плевнелиев, предаде репортер на Novini.bg.

Българският президент заяви, че Румъния е сред първите три най-важни външно-тъгровски партньори на България, заедно с Германия и Италия. Историята ни свързва и сплотява. В отношенията ни винаги е залягал принципа на добросъседство. Търговско-икономическото сътрудничество отбелязва година след година все по-добри резултати, като за 2015 година двустранната търговия достига до 3.7 млрд. евро. 1600 румънски компании развиват своя бизнес в България. Обратно в Румъния има над 1900 български компании, които работят успешно и ние се надяваме, че възможностите ще се увеличават. Близо 1 млн. румънски туристи са посетили България, заяви Плевнелиев.

Трябва да работим за по-добра и модерна енергийна свързаност. Изключително важно е да изградим интерконекторната газова връзка с Румъния. Трябва да изградим още мостови връзки, още енергийна и железопътна свързаност между двете държави, подчерта държавният глава.

България и Румъния са фактор за сигурност в Черноморския регион. Незаконната окупация на Крим промени изцяло и тотално баланса и средата за сигурност в региона. Променената среда на сигурност няма как да не ни притеснява. Кризата в Украйна налага да бъде поставен акцент върху Черноморския регион при формулирането и реализирането на политиките на ЕС и НАТО. Считаме, че нашият регион е от изключително значение за евроатлантическата сигурност, като това значение нараства неимоверно вследствие действията на Русия в Украйна, но и на база на създадените замразени, но тлеещи изключително опасни конфликти в зоната на Черно море. България и Румъния отстояват принципа на засилване външните граници на Европейския съюз, заради миграционния процес, допълни Плевнелиев.

Водещи новини

Още новини