Костов: Протестиращите имат основание

share

Това, което се случи, според нас е, че ГЕРБ даде едни обещания на изборите, сключи едни споразумения със синдикатите – и едните, и другите не изпълни. Това са договорености, които другата страна може да закачи на върха на копието, това е отстъпление от сключени споразумения.

Това каза в кулоарите на парламента съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов. Протестиращите имат основание, защото спрямо тях не са действали по коректния начин, по който се води един политически диалог между равноправни субекти. Ние предлагахме на ГЕРБ да подкрепим реформи, които да бъдат съгласувани като пакет от реформи. Настоявахме да ги започнат, когато цената им беше много по-ниска.

Това не се случи включително заради президентските и местните избори. След тези избори се вижда, че ГЕРБ няма подкрепата на мнозинството от българските избиратели, за да прави тези реформи. Сам, опрян на вота на шепа ренегати в НС.

Тази политическа система, при която те правят опити за непопулярни реформи и отсреща ги подкрепя тази шепа ренегати е абсолютно нестабилна и крие риск за политическото спокойствие в страната и за сигурността на страната. Твърде слаби са, за да правят непопулярни действия. Всяко правителство след 2.5 г. няма способността да прави непопулярни реформи. Тези реформи се правят в самото начало казва целият опит в политиката”, каза Иван Костов.

Водещи новини

Още новини