Кунева: Не изпълнихме с достатъчно съдържание социалната политика на Европа

Булфото
share

Какво се случи в Европа? Защо популизмът надделява? Мисля, че отговорът е в това, че не изпълнихме с достатъчно съдържание социалната политика на Европа. Това е отговорност на партиите, наричащи себе си народни, т.е. на десните.

Десните партии у нас могат да се заемат по-ефективно със социалната политика, политиките на растежа и политиките, свързани с развитието на човешкия капитал. Това каза при откриването на Политическата младежка академия на десните, организирана от Младежкото ДБГ в Ахелой днес и утре, вицепремиерът и лидер на „Движение България на гражданите” Меглена Кунева.

Тя подчерта, че между популярното и популисткото у нас вече има много тънка линия и допълни, че това как правителствата се справят с неравенството е въпрос с много лица. Истински големият проблем с преразпределението на благата, социалната политика, справедливостта, борбата с неравенството е проблем, на който Европа още не може да даде ефективно решение. Ако хората не са сигурни, че неравенството има решение, ако животът им става по-непредсказуем, това е добра почва за екстремизъм от всякакъв характер и открива коридор за популизма както у нас, така и в Европа, подчерта Кунева.

По думите й, политиките на растежа и създаване на стойност, в т.ч. и силната икономическа инициатива, образователните реформи и политиките, свързани и с човешкия капитал – образование, заетост, политическо участие, социално обгрижване, здравеопазването, са ключови за противопоставяне от страна на десните на популизма.

Върховенството на закона, приличието на елита, контролът от страна на гражданите и тяхното овластяване, ако щете дори да сигнализират за корупция, са част от мерките, които могат да са бариера пред популизма.

Бих се доверила на дългосрочните политики – те са най-доброто лекарство против популизма, но за тях трябва повече устойчивост и време и резултат, който ще се види след години, посочи още Кунева. В България вече има опозиция на образованието, категорична бе Кунева, визирайки съпротивата против образователната реформа и настояванията от ляво да се отложи прилагането на новия образователен закон. Найден Зеленогорски добави, че инвестицията в хората през образование, култура и здравеопазване са най-ключовите за ДБГ и за дясното.

Не може България да няма 150 милиона лева, за да се подкрепят хората за достъпа до култура. Държавата абдикира от усилието да даде равен достъп до култура и образование в столицата спрямо другите райони.

Трябва да имате своите лидери – понякога те вземат правилните решения преди другите, се обърна Зеленогорски към младите и ги призова да се изграждат като лидери. Димитър Делчев напомни, че и в Австрия, и в Германия, и в САЩ има вълна на популизъм, а връзката между бедност, икономика и популизъм е пряка. Популистите търсят лесните решения, но той не може да е устойчива и дългосрочна платформа за една партия.

Популизмът може да печели избори, но не може да задържа доверието. Затова мисля, че дясното е по-силно от популизма, каза още секретарят на Парламентарната група на РБ. Стефан Марков, председател на МДБГ, беше поздравен от Меглена Кунева за мащабната дейност на младежите по изграждане на структури на партията в областните центрове и по-малките населени места. Марков подчерта, че членовете на Младежкото на ДБГ са се увеличили 3 пъти и са изградени над 15 нови организации само за последните няколко месеца.

Според думите му присъствието на представители на останалите политически партии в РБ - СДС, ДСБ, НПСД, БЗНС, както и на Младежи ГЕРБ, е добър знак за единството на РБ и десния спектър у нас.

Водещи новини

Още новини