Росен Плевнелиев: България подкрепя европейската перспектива на Молдова

share

България категорично подкрепя европейската перспектива на Молдова. Ще се радваме да споделим своя опит и ще продължим да помагаме на страната ви да измине успешно този път.

Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев, който разговаря на „Дондуков“ 2 с президента на Република Молдова Николае Тимофти. Президентът Тимофти участва днес в Срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

По време на срещата Николае Тимофти благодари на президента Росен Плевнелиев за подкрепата на страната ни в този процес и изрази надежда за засилване на търговския стокообмен и активизирането на икономическите отношения между двете страни.

Молдовският държавен глава изрази благодарност към България за подкрепата й за решението на Европейския парламент, според което граждани на Молдова, притежатели на биометрични паспорти, да имат право на краткосрочни безвизови пътувания в страните от ЕС.

По отношение на българската общност в Молдова Николае Тимофти посочи, че страната му подкрепя исканията на всички малцинствени групи, които са в рамките на конституционните им права. По време на разговора Николае Тимофти отправи покана към българския си колега да посети Молдова в удобно за него време.

Водещи новини

Още новини