Росен Плевнелиев: България е най-бедната в клуба на богатите

share

Следващата година ще бъде изключително отговорна и важна за България. Ако страната ни изпадне в нестабилност това ще бъде наказано автоматично от международните пазари, коментира в Стара Загора новоизбраният президент Росен Плевнелиев.

Той призова за незабавни преговори, за да се пресекат съществуващите огнища на стачно напрежение. „Необходимо е отговорно отношение, защото ако разклатим стабилността си, българските граждани ще платят много висока цена за това", посочи той.

Според Плевнелиев „ако България иска да продължи своето развитие трябва да се позиционира в групата на страните, които си правят сметката, т.е.харчат толкова, колкото имат и излъчват и доказват с действията си култура на стабилност. Ако погледнете статистиката на Световната банка, България е в категорията на 30-те процента най-богати държави на планетата, но ако говорим за клуба на бедните-страната ни е най-бедната в клуба на богатите".

Росен Плевнелиев инспектира строителството на Автомагистрала Тракия, а по-късно участва в среща с ръководството на община Стара Загора, част от обиколката му в седемте големи български града. „Темата е балансирано регионално развитие, регионални приоритети, които аз като президент поемам ангажимент да интегрирам в Националната програма за развитие 2020. Това е най-важният документ за България през следващата година, който ще програмира и развитието на регионите ни до 2020 година".

В националния съвет „Инфраструктура за модерна България" и в Съвета за икономическо и социално развитие ще има представители на седемте големи българдски града. „Европа е на регионите и затова България трябва да заложи на това", добави новоизбраният президент Росен Плевнелиев.

Водещи новини

Още новини