Зам.-държавният секретар на САЩ ще ни помага за отпадане на визите

Булфото
share

Заместник-държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се ангажира пред външния министър Даниел Митов да работи много усърдно и в тясно сътрудничество за отпадане на визите за българи за САЩ.

"Твърдо сме решени България да се възползва от програмата за безвизов режим", категоричен бе той.

Даниел Митов допълни, че въпросът с визите стои непрекъснато в разговорите им. Той допълни, че има много какво да се прави още по този проблем. Митов отбеляза, че след 12 юли този въпрос ще бъде широко обсъждан и в Европейската комисия. "Нивото на сътрудничество между нашите държави е стратегическо, а в крайна сметка виждаме дисбаланса по отношение на пътуванията", каза Митов и добави, че с много упорита работа ще се стигне до влизането на България в програмата за безвизов режим на САЩ.

"Изправени сме пред драматично променена среда на сигурност в световен мащаб и нашето сътрудничество трябва да бъде още по интензивно, каза той и допълни, че съвместните българо-американски екипи са работили ефикасно и са постигнали добри резултати. Вчера и днес категорично бе препотвърдено постигнатото равнище на сътрудничество между България и САЩ", отбеляза още Митов след срещата с Блинкен.

Блинкен посочи като добра работата на страната ни в областта на енергийната диверсификация, като отбеляза работата по изграждането на интерконекторната връзка между България и Гърция. Друга област, в която е постигнато много, е военната модернизация, коментира Блинкен. "Напълно подкрепяме усилията на България за военна модернизация", каза той.

Водещи новини

Още новини