Борисов категоричен: Ако изборите и референдумът са заедно, ще спестим много средства

Булфото
share

От ГЕРБ предложиха да остане старото положение за провеждане на национален референдум заедно с национални избори, каквото е и категоричното мнение на премиера Бойко Борисов.

По време на дебатите по промените в Изборния кодекс Цецка Цачева обаяви следното: "Никакво изключение за нито един референдум. Слагаме край на тази спекулация - че се притесняваме от такъв."

С тези думи председателят на Народното събрание даде знак пленарната зала да не гласува нищо по отношение на допитването, независимо, че последният разглеждан в момента текст от становището на правната комисия по Изборния кодекс е именно по него.

Така провеждането на станалия известен като "референдума на Слави" ще си стане по сегашния ред, определен в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. А именно - за година с избори, каквато е настоящата, той ще бъде съчетан в един ден с тях.

Такова е било желанието и на премиера Бойко Борисов, призна Цачева от парламентарната трибуна.

Премиерът Бойко Борисов пък написа на страницата си във фейсбук следното: "Така с възможността да се гласува на национални избори и референдум заедно, се спестяват много средства. За мен е важно всеки лев на държавата да бъде оползотворен по най-добрия начин за народа. Затова още в сряда на Министерски съвет тези спестени пари ще бъдат разпределени към Северозападна България и третокласните пътища на най-нуждаещите се региони - Видин, Враца, Монтана".

Водещи новини

Още новини