В НС отново се изпокараха за Изборния кодекс, Каракачанов и Казак спорят кой е балканджия

Novini.bg
share

Предизборната кампания остава 30 дни, реши окончателно парламентът при гласуването на второ четене на текстове от промените в Изборния кодекс.

Първоначално от ГЕРБ предлагаха предизборната кампанията да се намали на 21 дни. При гласуването днес "за" запазване на едномесечната кампания бяха 108 народни представители, 13 гласуваха "против", а петима се въздържаха. Съпредседателят на ПГ на ДПС Четин Казак подкрепи съкращаването на предизборната кампания с една седмица. Според него идеята е добра, защото така ще се спестят средства за кампанията и избирателите ще имат повече време за себе си, а не за политиците. "Всички знаем, че кампанията се провежда в последните две седмици. До тогава специално в Габрово хората си почиват, правят много други по-приятни неща, отколкото да ходят по предизборни събрания", коментира той.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов изрази учудване, че "политик от такова международно либерално ниво" като Четин Казак иска да ограничи предизборната кампания и правото на гражданите да се информират. "А иначе избирателите и в Габрово всяка вечер имат и друга работа", посочи той. "Балканджиите са хора оправни, вие не сте от тоя край, аз по принцип съм от там, габровци са хора будни, мислят през деня за избори, а вечерно време правят други неща", добави Каракачанов. Той отбеляза, че първата седмица от всяка кампания е техническа - да снимаш кандидатите, да отпечаташ материалите.

"Г-н Каракачанов, не знаех, че Русе се намира в Балкана, но благодарение на вас научих, че човек, роден в Русе е балканджия", каза в отговор Четин Казак. Той посочи, че партиите могат да си отпечатват диплянките, плакатите и фланелките преди кампанията. "По-важно е с какви послания ще ги облъчваме избирателите", коментира Казак. По думите му, ако кандидатите не стават за нищо, и три месеца няма да стигнат да убедят избирателите да ги подкрепят.

Независимият депутат Велизар Енчев призова Цветан Цветанов да обясни защо от ГЕРБ първо са предложили това репресивно предложение към партиите с по-малък бюджет и сега го оттеглят. Той посочи, че причината ГЕРБ да се откаже от намаляване на кампанията е днешната среща в кабинета на председателя на Народното събрание Цецка Цачева с участието на министър-председателя Бойко Борисов.

В лично обяснение председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че са направили тези отстъпки, защото се стремят да постигат консенсус по текстовете. "Партия ГЕРБ никога не се е стремяла да променя правилата на играта, защото ние можем да победим във всяка една игра,независимо кой е правил правилата", отбеляза той.

Говорителят на ПГ на АБВ Мариана Тодорова отбеляза, че установената практика е кампанията да бъде 30 дни. Освен това хората трябвало да имат право на информиран избор.

Депутатите отхвърлиха и възможността предизборната кампания да се води на друг език, когато е осигурен превод. За това имаше две предложение. Едното беше отправено от независимият народен представител Лютви Местан, който предложи в отделни случаи и при задължително осигурен превод на български език да се допуска ползване и на друг език.

Второто предложение беше отправено от народните представители от ПГ на ДПС в лицето не председателят на партията Мустафа Карадайъ. Той предложи в случаите, когато кампанията се води и на друг език, да се осигурява превод на български език. В отрицателен вот народният представител от ПГ на "Атака" Илиан Тодоров се обърна към ДПС с думите „Ако искате да говорите на турски занимавайте си в Турция”.

Водещи новини

Още новини