Кънев: ДСБ не подкрепя управляващите и утре няма да присъства на срещата в НС

Булфото (архив)
share

ДСБ не е част от управляващото мнозинство и няма да присъства на срещата на премиера Бойко Борисов с политическите сили, които подкрепят управляващите, насрочена за утре в парламента.

Това каза днес в Стара Загора лидерът на партията Радан Кънев, цитиран от 24 часа. В рамките на инициативата "20 минути с Радан Кънев и 200 минути за вашите въпроси" той проведе среща със старозагорци. Кънев определи досегашното гласуване на второ четене на Избирателния кодекс като тежък удар срещу българската демокрация. Според ДСБ с новите решение се увеличава пропастта между политиците и хората, нарушават се изборните права на българите зад границата, изключително негативно партията му оценявала и разделянета на референдумите от другите избори.

Като юрист Радан Кънев смята, че вече гласуваните от парламента на второ четене тесктове от Избирателния кодекс не могат да бъдат променени, освен с нов проект за закон, за това дори и Борисов нямал власт да промени парламентарната процедура, което било поредна победа над него на Цветан Цветанов. Сега надеждата на ДСБ била президентът Росен Плевнелиев да върне този закон. В противен случай ДСБ щяла да предприеме нова законова инициатива, за да промени забраната да се гласува в чужбина извън българските дипломатически мисии. Но с уговорката, че право да разкриват изборни секции трябвало да има в ЕС и САЩ, защото тези страни били демократични, за разлика например на Русия или Турция.

Водещи новини

Още новини