В бюлетината ще има опция "не подкрепям никого"

Булфото
share

На избори в бюлетина ще има опция "не подкрепям никого", реши правната комисия по време на днешното си заседание, на което разглежда промените в Изборния кодекс.

"Това също е мотив да идеш да гласуваш, защото ако сега не си отивал с мотива, че всички са маскари, то сега имаш причина да идеш до изборната секция", каза председателят на комисията Данаил Кирилов в защита на предложението, информира offnews.

Вотът на хората, които са гласували с "не подкрепям никого" няма да се счита за действителен, но също така няма да бъде недействителен. Целта на решението да не се зачита за действителен е да не се стига до това в парламента да има празни депутатски банки. Идеята да не се зачита като недействителен е да не се повишава изкуствено броят на недействителните гласове.

Ще се обявява обаче какъв процент от гласувалите са отбелязали "не гласувам за никого".

Въвеждането на тази възможност е във връзка с приетото миналата седмица решение гласуването да стане задължителен "граждански дълг". Кирилов обясни, че е логично да има възможност избирателя да не гласува за никого, но в същото време да е изпълнил задължението си да иде до урната в изборния ден.

Той уточни, че има време до гласуването на идеята в пленарна зала и формулировка може да се промени на "не гласувам за никого".

Правната комисия отхвърли идеята да се премахнат номерата на партиите от бюлетините, както предлагаха от РБ.

Водещи новини

Още новини