Петър Стоянов: Българите искат демокрация на просперитета, а не на бедността

Булфото
share

Българите искат демокрация на просперитета, а не демокрация на бедността, каза тази вечер във Варна Петър Стоянов, президент през мандата 1997-2002 година, който изнесе лекция в крайморския град. Той сподели, че не е съгласен с твърденията, че през последните 25 години в страната нищо не е случило.

Една държава просперира, когато по-голямата част от обществото схване, че свободата и демокрацията са само рамка, в която индивидът се проявява, посочи Стоянов. По думите му българите трябва да са наясно, че няма развитие напред, ако я няма рамката, която се гради през последните 25 години.

"Много грешки се допуснаха през този период, не само от политиците, а и от обществото като цяло", посочи Стоянов. Той допълни, че противопоставянето на добрия, трудолюбив, честен и почтен български народ и лошите, крадливи и алчни политици е фалшиво. Политиците са отражение на националния манталитет и излизат от българския народ т.е. всички ние трябва да работим върху себе си и да се култивираме, каза Стоянов.

За бъдещето на ЕС той бе категоричен, че не вярва в хипотезата, че съюзът ще се разпадне. ЕС ще го има, той няма как да приключи с краха на СССР, каза Стоянов. Той посочи, че цивилизационният избор на нашата страна е ясен и категоричен. И допълни, че е напълно излишно на този фон да се ползва истерична антируска реторика, която издава само "нашенските комплекси".

За проблемите около бежанците Стоянов посочи, че се притеснява от липсата на морално здраве у българската нация. Виждам пълна липса на състрадание и култивиране на омраза като част от националната култура, посочи Стоянов. Според него това е изключително опасно, защото, ако днес омразата е насочена към чужденците, утре ще е между различни общности сред самите българи.

Лекцията на президента Стоянов във Варна бе в рамките на инициатива на сдружение "Работилница за бъдеще България".

Водещи новини

Още новини