Европа трябва да защити мюсюлманите, но да спре злоупотребата с исляма, обяви Гълъбов

share

Фундаментът на Европейските ценности – правата на човека – е това, което ни различава от останалите цивилизационни модели в света, заяви пред Радио София социологът доц. Антоний Гълъбов.

Той подчерта, че Европа трябва да защити мюсюлманите, но да унищожи международната организирана престъпност, която злоупотребява с исляма.

Заедно с това анализаторът заяви, че европейците се нуждаят от яснота за източниците на заплаха. Според него съдържанието, което се разпространява за вербуване на джихадисти и терористи в интернет, се създава в Европа. Ето защо е важно е да се обърнем към проблема в самата Европа, в която криворазбраният либерализъм все повече „олевява“ и намалява сигурността на континента.
Решението не е на национално равнище, смята доц. Антоний Гълъбов.

Враговете на Европа искат да я тласнат към това всеки да търси самостоятелно изход от кризата. Тя обаче е обхванала главно моделите на социална интеграция в Европа. Според анализатора именно страните, които се опитват да се обособят и да реагират самостоятелно, имат проблеми с вътрешната си интеграция, защото не успяват да постигнат справедливост и равнопоставеност пред закона. По този начин големи групи млади хора, които нямат житейска и социална перспектива, се оказват губещи и могат лесно да бъдат вербувани.

За справяне с предизвикателствата са необходими общи европейски сили, които да имат мандат и средства за противодействие, на мнение е Гълъбов. Според социолога важно е качеството на разузнавателната работа, която да идентифицира и доведе до прекратяване на финансовите потоци, които захранват тероризма.

По думите на Гълъбов загубата на време и неадекватната реакция на Гърция по проблема с мигрантите, създават и задълбочават риска от хуманитарна криза - Гърция е в много тежко състояние – тя има все повече профил на провалена държава, а гръцкият политически елит отказва да спазва правилата и увеличава натиска върху страните както от Западните Балкани, така и от Централна Европа. Но ЕС е проект в развитие и след сериозната финансова криза, новата криза с мигрантите ще доведе до трансформация, но не и до провал на съюза, прогнозира още социологът Антоний Гълъбов.

Водещи новини

Още новини