Международното мнение се насочи срещу Мианмар заради рохингите

  • 19 септември 2017 07:08

  • 1367
  • 1
Международното мнение се насочи срещу Мианмар заради рохингите
© Getty Images

Международното обществено мнение се насочи срещу Мианмар и САЩ, Великобритания и други сили отправиха отново призиви за спиране на насилието срещу мюсюлманите рохинги, предаде Асошиейтед прес.

Засилва се възмущението, предизвикано от действията на мианмарската армия, довели до бягството на над 400 000 рохинги в съседен Бангладеш. ООН описа процеса като етническо прочистване, припомня АП.

Мианмарският държавен съветник по въпросите на националната сигурност Тхаунг Тун заяви, че избягалите в Бангладеш рохинги ще могат да се върнат в Мианмар и да получат хуманитарна помощ, без да се притесняват от дискриминация.

Предстои обаче да бъдат съгласувани редът и условията на връщането им, предаде ТАСС.

Ситуацията в западния щат Ракхайн, където живеят големи групи рохинга, се изостри рязко на 25 август, когато стотици мюсюлмански бунтовници от движението "Араканска армия за солидарност на рохингите", което властите смятат за терористична организация, извършиха нападения срещу 30 полицейски и гранични постове, припомни ТАСС. Насилието доведе до смъртта на 414 души.

По-рано фактическият лидер на Мианма външната министърка Аун Сан Су Чжи заяви съобщенията за случващото се в страната "масова дезинформация".

Очаква се днес Су Чжи да направи изявление пред нацията относно кризата, предаде Ройтерс.

Снимка: Getty Images

Последвайте канала на

БТА
1367 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гост

2017.09.24 | 21:16

1
И на тях им направиха "възродителен проце защото Мианмар харесва Китай и Русия.Иначе гаджалите атакували полицейски участаци и убивали местни жители.Гледай Мианмар сещай се за Българиа и Югославия. Авторите са същите които веробаваха оня гаджалин Агджа да гърми по папат

Добави коментар

Водещи новини