Борисов: Ако продължим да живеем в тази лъжа, всичко ще рухне

Булфото
share

Ситуацията в света става все по-сложна.

Всяка теория, която, особено в ляво, казва – вдигайте пенсии и заплати, увеличете дефицита - Унгария го направи и сега поколения наред ще плащат тази глупост.

Това каза премиерът Бойко Борисов на Общото събрание на КРИБ „Гласът на българския бизнес”.

По думите на Борисов – бизнесът го знае по-добре и за разлика от политиците – популизмът при него няма стойност.
Премиерът засегна реформите в пенсионната система, като заяви, че тя не може да съществува, без допълнително финансиране от бюджета. Според него, ако продължим да живеем в тази лъжа, можем да изкараме още две-три години, но в един момент ще рухне цялата система.


Според Борисов, предимството на България е, че има нисък дълг. Две са перата, по които стават проблемите – дългът и дефицита, посочи той и допълни, че имаме нисък дълг и се вместваме в границите на дефицит от 3 %.
Фискалната дисциплина е залог за бъдещо по-добро развитие, подчерта Борисов, според когото много държави ни хвалят за тази дисциплина.

Защо ние ще торпилираме цялата кредитна институция в света с опрощаване? Пожелавам успех на гръцките колеги, като наши съседи, но много трудно ще сработи този план. Практиката и животът ме е научил, че думата опрощаване не води до нищо добро, заяви той.

Борисов нарече `20-те години преход – управление на компромиса. По думите му – това е другото нещо, което почти винаги води до фатален край. Истината е, че светът се разглези, особено развитите демокрации направиха толкова хубав живот в техните държави, че сравнявайки се с тях, не можем да удържим, каза Борисов.

Водещи новини

Още новини