Сергей Станишев за управляващите: Арогантни и нагли

Булфото
share

Правителството действа за пореден път арогантно и нагло по отношение на БДЖ, казвайки, че тази стачка ще бъде едва ли не - незаконна.

Това каза на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев.

Може да има незаконна стачка, ако възможностите за диалог са изчерпани, но правителството само избяга от какъвто и да е диалог, каза той.

Причините за състоянието на БДЖ са свързани с управлението на правителството. ГЕРБ спря обслужването на падежите по кредитите на БДЖ за разлика от 2008 и 2009 г., когато железниците изплащаха 70 и 90 млн. лв., от които 35 млн. лв. лихви, каза той.

През 2008 г. беше приета стратегия за развитието на железниците. Тя беше утвърдена с постановление на Министерски съвет за развитие на железниците, което е в унисон на ЕС, каза лидерът на БСП.
Сега от 600 вагона по договор с държавата, в момента се обслужват 290 пътнически вагона. Планираното спиране на 150 влака ще доведе до намаляване и на приходите, заяви Станишев.

Според бившия премиер има два големи проблема. Първо, рязко увеличаване на безработицата - през последните две години, тя се е покачила близо два пъти и второ - очевидни проблеми в пенсионната система и нейната финансова стабилност.

Смятаме, че е необходимо от 2012 г. да има увеличаване на осигурителната вноска за фонд „Пенсии” с 1,2% пункта и увеличаване на размера на осигурителната вноска за фонд „Безработица” от 1 на 100 и 2 на 100, каза той. По думите му – в този фонд рязко не достигат средствата.

Това са наши конкретни предложения, които ще направим. Ще представим и цялостните ни виждания за второ четене за алтернативен по същество бюджет за допълнителни приходи, преразпределение и допълнителни разходи, заяви Станишев.

Нямаме илюзия за позицията на управляващата партия. Четем масово във вестниците - колко вноски се укриват и не се плащат, и бизнесът и национално представените организации, трябва да поемат конкретни ангажименти за изсветляване на икономиката и плащане на осигурителните вноски, каза Станишев.

Водещи новини

Още новини