Борисов: Ще опитаме да обвържем сделката за нови изтребители с чужди инвестиции

Булфото (архив)
share

Военните имат мандат да намерят най-доброто решение за българската авиация. Говоря за компонентите на изтребителите като цена, качества, многоцелеви, технически възможности.

Това обяви от трибуната на Народното събрание премиерът Бойко Борисов по време на днешния парламентарен контрол. той отговори на въпрос на Янаки Стоилов от БСП - Лява България. "В близка перспектива предстои правителството да реши да се закупят нови изтребители и самолети за българската авиация. Залегнало ли е в плановете на Министерски съвет обновяването на българската военна авиация да се съчетава с проекти за икономическо развитие на страната", попита Стоилов.

"Не са много компаниите, които произвеждат военни самолети. Някои дават възможност за финансови облаги, които да съпътстват  сделката. Аз съм наредил на военния министър при избора на самолети да се ползва задължително мнението на самите пилоти. Трябва да напреднем с офертите и преговорите. Поемам ангажимент, когато имаме повече информация и получим повече оферти, веднага да ви уведомя", разкри Борисов. т

"Това решение ще го вземем заедно. Никога няма да направим нещо срещу интересите на държавата. Подписването на договора за самолетите предстои да се случи в следващите 1-2 години и ще ви държа в течение. Има европейски директиви, които трябва да спазваме и да внимаваме за прякото обвързване на сделката с инвестиции. Когато дойде времето за сделката, тя ще бъде съобразена с най-добрите икономически интереси за България. Ако можем да се възползваме покрай такава голяма сделка да дойдат чужди инвестиции, ще бъде чудесно, но не мога да го обещая от сега", завърши Борисов.

Водещи новини

Още новини