Москов вулгаризира, провокира и иронизира, а проблемите остават, обяви Миков

Булфото
share

Управляващите се опитаха да смачкат мотивите за искания вот на недоверие. Здравният министър в типичния му арогантен стил се опита да вулгаризира, провокира и иронизира. В същото време проблемите остават.

Това обяви в предаването "Събуди се" по Нова телевизия председателят на БСП Михаил Миков по повод оцеляването на правителството след първия вот на недоверие.

Той даде пример със скандала с ваксините, какъвто не се помни в България през последните 25 години.

„Вземете и другият пример, свързан с разделянето на заболяванията на социално значими, за които получаваш здравна помощ, и такива, за които трябва да чакаш или се принуждаваш да платиш, при положение на тежка дископатия например.“

Това не е реформа, след като се създават условия за по-недостъпно здравеопазване. Смятам за реформа, ако се подобрят условията в здравеопазването, а когато те нормативно се влошават, когато се създават предпоставки в болницата да ти откажат лечение, защото си в другия списък, това какво е“, недоумява Миков.

Според него положителния смисъл от искания вот на недоверие към правителството заради здравната реформа е отмяната на наредбата за доплащане на лекарствата, която щеше да извади около 400 лекарства от списъка на здравната каса.

Единствената цел на т.нар. реформа е правителството да разтовари финансовата тежест на касата и да натоварят допълнително гражданите. А у нас са в риск на бедност около 48%, на мнение е Миков.

„Политиката на ГЕРБ обърка тотално здравеопазването в България. От началото на реформата през 1999 г. досега така се реформира, че се закриха болници, а здравеопазването стана скъпо платена стока, а не право“, категоричен бе той.

По въпроса за отменените обществени поръчки Миков заяви: „Щом липсва върховенството на закона, това означава беззаконие и че не сме правова държава. Ще е интересно дали тези, на които са спрени поръчките, ще обжалват. Защото ако не обжалват, значи пак става въпрос на лична договорка“, каза той.

Водещи новини

Още новини