Георги Първанов към МС: Спрете изтичането на мозъци

share

Не можем да постигнем желаното икономическо и социално развитие, ако не обърнем посоката – от напускане към завръщане на талантливите българи от чужбина.

Това каза президентът Георги Първанов, който откри кръгла маса на тема: „Електронните инфраструктури: новите магистрали на европейското развитие на България”. Форумът се провежда под егидата на българския държавен глава и генералния директор на ЮНЕСКО.

Нито транспортните, нито енергийните, финансовите, стоковите и човешките потоци са мислими днес, без електронните магистрали, които променят всички останали инфраструктури, придавайки им нови качества – интелигентност, гъвкавост, самопрограмиране, оптимизиране, категоричен е държавният глава.

През следващите години трябва да изградим електронните инфраструктури у нас като част от европейските и световни електронни инфраструктури. 40 млн. служители в Европа използват интегрирани услуги и мрежи. Наблюдава се и друг процес - уеднаквяване на предлаганите услуги.

България значително изостава в развитието както на магистралните комуникационни високоскоростни средства спрямо европейската научно-изследователска мрежа, така и в изграждането на модерни национални грид и суперкомпютърни центрове. Участието на страната в европейското научно и образователно пространство не е на задоволително равнище. Инвестициите в образованието, науката, иновациите са на едно от най-ниските равнища в ЕС, отбеляза държавният глава.

Водещи новини

Още новини