Ген. Радев: ВВС доказа решителността си да пази въздушното пространство на България

Булфото
share

Личният състав от Военновъздушните сили (ВВС) доказа решителността си да пази въздушното пространство на България, да участва успешно във всички национални и международни учения, да участва активно в задачи за оказване на помощ на населението, и то в условията на крайно ограничени ресурси. Това каза командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев при представянето в София на годишния анализ на дейността на ВВС за изминалата 2015 година.

Той определи 2015 г. като динамична, изпълнена с много предизвикателства, които са провокирали пълна мобилизация на личния състав и постигане на отлични резултати в множество направления на дейността на ВВС. Основният акцент е бил върху воденето на бойна подготовка и запазване на изправността на бойната техника.

"Достойното изпълнение на всички тези задачи е резултат на усилията на целия личен състав, на организацията, създавана от командирите на всички нива, и на помощта, оказвана ни от висшето военно ръководство", каза ген. Радев. Той посочи, че работата през годината е била съпътствана с множество предизвикателства. Като такива командирът на ВВС открои острия недостиг на ресурси, изтичането на техническия ресурс на авиационната техника, както и напускането на подготвен личен състав, което е водило до свръхнатоварване и до повишаване на интензивността и сложността на задачите. В тези условия командването на ВВС и командирите по места са търсили все по-ефективни начини за изпълнение на поставените от ръководството задачи - с особен акцент върху запазване на подготовката, трансформацията и усъвършенстването й, както и обучение и подготовка на млад състав.

Водещи новини

Още новини