Митов: За нас Армения е важен международен партньор (видео)

Булфото
share

По време на посещението си в България външният министър на Армения Едвард Налбандян се срещна със своя български колега Даниел Митов. След срещата на четири очи министър Митов заяви, че двете страни ще продължим да си сътрудничат и ще задълбочим приятелските си отношения, предаде репортер на Новини.бг.

Министър Митов заяви, че срещата им е била изключително ползотворна. Той подчерта, че ни свързват дълбоки исторически корени още от Средновековието, когато наши български царе са се женели за арменски принцеси. По-късно арменски граждани са спасили град Пазарджик и Каварна от опожаряване, затова арменците са и патрони на тези градове.

„За нас Армения е важен международен партньор“, увери Даниел Митов. Заедно със своя колега са обсъдили необходимостта от развитието на търговско-икономическите взаимоотношения, както и разширяването на стокообмена между двете страни. Двамата също така са разговаряли и за съвместна инфраструктура. Също така България е обещала да съдейства в преговорите на Армения по пътя й към еврочлество.

Външният министър на Армения благодари на своя колега за топлия прием и обеща задълбочаване на търговско-икономическите взаимоотношения.

Освен това е била обсъдена кризата в Близкия Изток. На въпрос, възможно ли е границите ни да бъдат затворени, министър Митов обясни, че идеята за затварянето на границите е била обявена по време на блиц контрол от премиера, като добави, че той е вдигнал летвата.

„Винаги сме обсъждали, че външните граници на ЕС трябва да бъдат сериозно охранявани и контролирани. Всички сме наясно, че по-голяма част от влизащите не са бежанци. На тези които бягат от войната в Сирия трябва да им бъде оказана хуманитарна помощ, но на другите, които са икономически мигранти не трябва да бъдат допускани. Трябва да бъде обсъдена идеята за репатриране и всички без статут на бежанци да бъдат връщани в държавите си. Европейските граждани искат да се чувстват сигурни“, посочва Митов.

Водещи новини

Още новини