Скандалите между Кънев и ГЕРБ не спират, лидерът на ДСБ предрече държавата да рухне (видео)

Булфото (архив)
share

Първо искам да отбележа, че в решението ни как да гласуваме при избора на Екатерина Захариева, няма нищо лично. Този вот е за правителството и за водената политика.

Това каза от парламентарната трибуна съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев. Има обаче някои специфики в нейната кариера. Тя е заемала постове в служебните кабинети, за които е нямало подходящи и силни кандидати. Тази номинация показва две неща. ГЕРБ нямат сериозен и силен кандидат за министър. Второто е, че в  държавата няма решение на тежката институционална криза. Кандидатурата на Екатерина Захариева е знак за наближаващи предсрочни избори, предрече Кънев.

Държавата ще рухне, публичните финанси ще рухнат. Това не е обвинение към една партия, а към всички управляващи и управлявали партии. Държавата ще рухне и заради политическата корупция. В момента има преконфикурация на парламентарното мнозинство. При гласуването на Конституцията видяхме, че и БСП също може да се цепи. Може да очакваме, че част от БСП също ще подкрепя политиката на правителството, ако им обещаят, че няма да има промяна на статуквото и спиране на реформи. Без реформи няма стабилна държава. Ще може да разчитате на нашите гласове, ако и когато влезете в истинската битка. Когато почнете истинските реформи, тогава ще получите нашите нашите гласове. Днес няма да ги получите, категоричен беше Кънев.

Цвета Караянчева от ГЕРБ не остана длъжна на Кънев и веднага му отговори. Вашата партия беше създадена с разцепление. Вие взехте всички активи на СДС. Защо, като говорите за рухване на държавата и раздута администрация, не изтеглите всичките си кадри от властта, които бяха назначени по ваше желание? Защо говорите за предсрочни избори? Това правят и от ДПС, които вие не спирате да пришивате към ГЕРБ. Вие ходихте на колене при Лютви Местан за историческия компромис. Трябва да се работи за реформата и България, а не за един човек. Трябва да се държим отговорно. Ако наистина искаме да има реформи, трябва да бъдем единни, а не да се ритаме по кокалчетата, обяви Янчева.

В разговора се намеси и Лютви Местан, който репликира и двамата. Госпожо Караянчева, да ви приличам на прокажен? Аз съм разговарял и с вашия председател Бойко Борисов. Не виждам нищо лошо в това, че сме разговаряли с г-н Кънев и то за нещо толкова важно, като промените в Конституцията, обяви Местан.

ДПС смята, че има обективна необходимост от предсрочни парламентарни избори и то не, за да спрем реформата, а точно обратното.Това правителство, въпреки мантрата за стабилността, не е в състояние да генерира реформи. Вашето излизане от властовата формула е най-категоричното доказателство, че това не се случва. Не само частта за съдебната реформа, а въобще. Това не е управление за реформите, а управление на говоренето за реформи и думата реформа отдавна загуби собствения си смисъл. Без реформи няма развитие. Без развитие няма стабилност, ерго управлението ви е обречено на неуспех. Изборите вече са необходимост, обърна се Местан към Кънев.

Водещи новини

Още новини