Курумбашев: След като построим „Белене”, ще си купим отбор от премиършип

share

ФК „Берое” е прехвърлен чрез дарение и вече е собственост на ТЕЦ „Марица Изток 2”, чийто едноличен собственик на капитала е Българският енергиен холдинг (БЕХ).

По този начин БЕХ придобива клуб с неясен баланс между активи и пасиви и така се създава възможност дружеството да намали капитала си. Това обясни от парламентарната трибуна депутатът от Коалиция за България Петър Курумбашев относно разходване на средствата на държавни дружества за финансиране на футболни клубове.

Той попита вицепремиерът Симеон Дянков как намира този новаторски подход в мениджмънта на футболни клубове у нас. От своя страна Дянков заяви, че наистина има решение на Съвета на директорите на ТЕЦ-а и БЕХ за придобиване на 100% от акциите на ПФК „Берое” (Стара Загора).

Дянков обясни, че придобиването на клуба се осъществява безвъзмездно и има доклад от независим одитор за състоянието на клуба.

Според доклада вземанията на клуба са в по-голям размер от задълженията. „Подпомагането на спорта и здравеопазването в Стара Загора е част от фирмената култура на ТЕЦ „Марица Изток 2”, подчерта още финансовият министър.

Курумбашев зададе отново питане - ако ви питам защо не си изпълнявате приходната част в бюджета, вие ще ми кажете – защото купихме четири футболни клуба. Живот и здраве, като се построи „Белене”, може да си купим и отбор от Премиършип. Докъде ще стигне тази практика, обърна се към Дянков Курумбашев. Нека да се подкрепят клубове, детски градини, но не и компании да стават собственици, това не е начин на управление, добави Курумбашев.

Водещи новини

Още новини