Искрено и лично с Желю Желев, Петър Стоянов и Георги Първанов

share

Първите трима демократично избрани президенти на България - Желю Желев, Петър Стоянов и Георги Първанов в откровен разговор пред бТВ.

Аз нямах право да отворя досиетата на сътрудниците на Държавна сигурност, заяви Желю Желев, президент на България от 1990 година до 1997 година.

"БСП тогава имаше мнозинство в парламента и освен това от Съвета на Европа постоянно предупреждаваха да няма преследвания по политически причини", заяви първият демократично избран президент.

"Аз бях първият човек, който отвори досие и това беше досието на Петър Беронов", каза Желю Желев.

"Знаех, че ще загубя изборите, заяви от своя страна Петър Стоянов, президент на България от 1997 година до 2002 година. "Борех се до последно за победа. Един - два месеца преди самите избори бях сигурен обаче, че няма да ги спечеля, защото няма как да спечелиш президентски избори, ако нямаш зад себе си сериозната и искрена поддръжка на нито една от големите политически партии в България", призна Стоянов.

"Със сигурност един президент в края на мандата си трябва да е напълно искрен и аз нямам никакви проблеми в това отношение", каза от своя страна третият демократично избран президент Георги Първанов.

"Чак да ми се е случвало да шепна, когато ми се е искало да крещя не се е случвало. Не е имало чак такива проблеми", призна той.

"Никога не съм помислял да върна един бюджет, защото това означава блокиране на държавата, политическа криза", заяви още Георги Първанов.

Водещи новини

Още новини